Building responsible brands that are pillars for our future generations has become our mission.  Join us!

Știai că există legi de leadership și îi aparțin lui John Maxwell?

Știai că există legi de leadership și îi aparțin lui John Maxwell?

Când a început o noua etapă din viața mea de profesionist, cea din intraprenoriat, am înțeles că leadership-ul e calea pe care vreau să o urmez pentru că eu însămi cred în puterea exemplului.

Credibilitatea se construieşte. Şi se munceşte. Nu te poți aştepta ca cineva să te urmeze dacă nu ai ceva real de oferit. Ceva care să aibă sens atât pentru tine, dar mai ales pentru celălalt.
Perseverența devine şi ea cel mai bun partener la drum, iar claritatea cu care îți vei creiona drumul e unul din paşii către succes. Apucă-te să-ţi cureţi de impurităţi atitudinea de om atotcunoscător ca să-ți permiți să înveți încontinuu dar gândește-te și la ceilalți constant, să vezi ce calități au și cum îi poți ajuta să le dezvolte și să și le înșusească căci egoismul nu-ți va fi iertat.

        Apoi, ar trebui să cauți să pătrunzi cât mai adânc în mintea şi în sufletul oamenilor, pentru ca leadershipul tău să capete valenţe calitative superioare, să fie despre ce au ei nevoie chiar și atunci când nu știu, nu despre tine sau ce ai tu de oferit.

        Ai putea să îți verifici și trăsăturile de caracter, intrând în interacţiune cu ceea ce este dincolo de propria ta aparenţă, devenind așa un lider real și autentic. Un spirit puternic care să le insufle oamenilor forţă morală, întâi de toate.

    Leadershipul de calitate pare un fenomen magic care se produce fără să-ţi dai seama, și de multe ori un conducător redutabil se ghidează după un singur criteriu: strategie, strategie, strategie.

Și uite aşa aduni câteva principii de leadership. Uzuale. Cei 4 P (între timp deveniți cei 4C: client, cost, conveniență, comunicare) devin credențialele  noului tău drum: perseverență, principialitate, pasiunea și perspectivă. Dar ele, în fapt, sunt mai multe „legi” iar John Maxwell le-a adunat frumos, așa că le-am căutat și ți le voi enumera mai jos cu speranța că vor avea sens și pentru tine 🙂

Legile de leadership ale lui John Maxwell:

~Principiul liftului: dacă ai oameni buni în jurul tău, aceștia îți sporesc succesul, iar dacă ai oameni slabi aceștia îți sporesc eșecul. De unde-i vine numele acestui principiu? Well, simple enough:  când intri într-un lift, pe orice buton apeși, fie urci, fie cobori. Exact așa stau lucrurile și în viața ta personală și profesională: unii oameni te ridică în mod constant, altii te trag în jos în mod constant.
 ~Legea Pragului: leadershipul determină nivelul de eficiență al unei persoane. Capacitatea de conducere este întotdeauna determinată de libertatea personală și de eficiența organizațională. Orice ai vrea să realizezi, ești limitat de capacitatea ta de conducere.
~Legea Influenței: adevărata măsura a leadershipului este influența – nimic mai mult, nimic mai puțin. Dacă nu ai influență nu vei conduce niciodată. Pentru a schimba organizația ai nevoie de influență. Leadershipul nu se bazează pe poziția ocupată în organizație, ci pe capacitatea de a influență.
~Legea Procesului: leadership se dezvoltă în fiecare zi, nu într-o zi. Leadership se învață în timp, este capacitatea de a-ți dezvolta și îmbunătăți abilitățile ce disting liderii de adepții (eng. followers) lor. Liderii de succes învață întotdeauna.
~Legea Navigatiei: oricine poate pilota o nava, dar este nevoie de un lider pentru a stabili cursul. Liderii au viziunea destinației lor, înțeleg de ce au nevoie pentru a ajunge acolo, știu de cine au nevoie pentru a atinge scopul și recunosc obstacolele cu mult timp înainte ca ele să apară.
~Legea lui E.F. Hutton: când adevăratul lider vorbește, oamenii ascultă. Nu luați în calcul cererile persoanei care se autodefinește ca fiind lider. In schimb, ascultați reacțiile oamenilor din jurul lui. Dovada leadershipului se găsește în adepții săi.
~Legea Pământului stabil: încrederea oamenilor este fundamentul leadershipului. Pentru a construi încredere, un lider trebuie să exemplifice unele calități: competența, conexiune și caracter. Caracterul face posibilă încrederea oamenilor. Iar increderea face leadershipul posibil.
~Legea Respectului : oameni urmează, din instict, lideri mai puternici decât ei înșiși. Oamenii nu urmează alți oameni fără motiv. Urmează persoane a căror stil de conducere impune respect. Adepții sunt atrași de oamenii care sunt lideri mai buni decât ei înșiși.
~Legea Intuiției: liderii evaluează toate situațiile cu o inclinație de conducere. Leadershipul depinde de mai multe lucruri decât de fapte. Liderii observă tendințe, resurse și probleme, precum și posibilitatea de a “citi” oamenii. Legea intuiției se bazează pe fapte alături de instinct și alte elemente necorporale. Un lider trebuie să înțeleagă situația și să știe instinctiv ce decizie să ia. Leadershipul este mai mult artă decât știință.
~Legea Magnetismului: Atragi oameniicare se aseamănă cu tine. Liderii sunt mereu în căutare de oameni buni. In cele mai multe situații atragi oameni care posedă aceleași calități ca și tine. Cu cât ești un lider mai bun, cu atât vei atrage lideri mai buni.
~Legea Conectivității: liderii ating întâi o inimă inainte de a cere o mână de ajutor. Liderii eficienți știu că mai întâi trebuie să atingă inimile oamenilor înainte de a le cere o mână de ajutor. Inima vine inaintea mâinii. Oamenilor nu le pasă cât de mult te cunosc, până când nu știu cât de mult îți pasă. Pentru a vă conecta cu oamenii dintr-un grup trebuie să relaționezi cu ei individual.  Este responsbilitatea liderului de a iniţia conexiunea cu oamenii.
~Legea Cercului Intern: potențialul unui lider este determinat de oamenii apropiați de el. Toți marii lideri au un cerc de prieteni foarte puternic.
~Legea Delegării: numai liderii siguri pe ei pot da puterea altora. Capacitatea oamenilor de a realiza obiectivele este determinată de capacitatea liderului de a delega.
~Legea Multiplicării: este nevoie de un lider pentru a crește un alt lider. Mai mult de patru din cinci liderii pe care îi veți întâlni vreodată s-au dezvoltat datorită impactului pe care l-au avut alți lideri asupra lor. Oamenii nu pot să îi învețe pe alții ceea ce ei nu știu. Potențialul unei organizații depinde de creșterea leadershipului, a capacității de conducere.
~Legea încrederii: oamenii urmează liderul, apoi viziunea. Liderul are visul iar apoi îl au și oamenii. Oamenii urmeaza liderul si apoi visul. Oamenii nu urmeaza anumite cauze bune. Urmeaza lideri care promoveaza aceste cauze.
~Legea Victoriei: liderii găsesc întotdeauna o cale pentru a câștiga. Liderii cred că orice, mai puțin  succesul, este inacceptabil. Nu au nici un Plan B, din acest motiv continuă să lupte.
~Legea Impulsului: avântul/impulsul este cel mai bun prieten al unui lider. Nu poți pilota o navă care nu avansează. Este nevoie de un lider pentru a crea impuls. Adepții îl prind din urmă. Iar managerii au posibilitatea de a-l duce mai departe odată ce a început. Crearea acestuia necesită o persoană care să motiveze oamenii din jurul lui, nu cineva care trebuie să fie motivat. Inceputul este ca o luptă, dar odată ce ați început, puteți cu adevărat să faceți lucruri uimitoare.
~Legea Priorităților: liderii înțeleg că orice activitatea duce la realizarea obiectivelor. Aplicați principiul lui Pareto, dacă vă concentrati atenția asupra activităților ce însumează primii 20 la sută în termeni de importanță, veți avea peste 80 la sută din totalul profitului. In calitate de lider, trebuie să-ți petreci cea mai mare parte a timpului de lucru în domeniile în care poți influența cel mai mult.
~Legea Sacrificiului: un lider trebuie să renunțe la multe lucruri pentru a ajunge mai sus. Sacrificiul este o constanță în leadership: “Când vei deveni un lider, îți vei pierde dreptul de a gândi pentru tine.” – Gerald Brooks
~Legea Momentului Oportun: a conduce este la fel de important ca a ști ce să faci și unde să ajungi. Numai acțiunea potrivită, la timpul potrivit, îți va aduce succes.  In cazul în care un lider nu inspiră tărie de caracter în mod repetat, chiar și față de lucrurile mici, oamenii încep să creadă că au făcut o alegere proastă să îl urmeze.
~Legea Creșterii Explozive: pentru a crea valoare adaugată, aduci adepți – pentru a multiplica valoarea, aduci lideri. Cheia creșterii economice este leadershipul: “Este de datoria mea de a construi oameni care vor construi compania.” – John Schnatter. Pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, va trebui să dezvolți lideri de lideri.
~Legea Moștenirii: adevărata valoare a unui lider este masurată prin oamenii ce îl succed. La fel ca și în sport- un antrenor are nevoie de o echipa de jucători buni pentru a câștiga, o organizație are nevoie de o echipă de lideri pentru a reuși. Moștenirea este creată doar atunci când o persoană își pune organizația în poziția de a face lucruri mari fără el.

și preferata mea:

Strălucirea nestematei: Luptă ca să străluceşti – dar fără a cădea în capcana puterii astfel obţinute.

Despre John Maxwell poți citi aici, iar dacă te interesează să auzi mai multe despre leadership caută postările #LiveToLead.

No Comments

Post A Comment

error: Continutul acestui site este protejat prin leagea drepturilor de autor.