Building responsible brands that are pillars for our future generations has become our mission.  Join us!

Future of Media – tendintele anului 2015 in media, online publishing si mobile (partea 1)

Future of Media – tendintele anului 2015 in media, online publishing si mobile (partea 1)

Future of  Media sau care sunt tendințele anului 2015 în media, advertising, digital marketing, online publishing, mobile și tehnologie este o conferință aflată la a doua ediție.O scurtă prezentare a acestui eveniment  vei găsi pe pagina oficială.

A doua ediție aduce, ca și anul trecut, convergența media: platforme mobile, digitale, dar și media. Acest  eveniment va avea un concept diferit de la an la an, iar anul acesta va fi cu accent mai mult pe viitor  în domeniile media, advertising, digital marketing, online publishing, mobile și tehnologie.

Claudiu Vrânceanu, redactor șef WallStreet.ro i-a prezentat pe cei care vorbesc la această conferință, dar a fost și moderatorul evenimentului în prima parte a evenimentului.

Subiectele discutate în prima parte a zilei:

  • Petrișor Obaia, Owner Pagina de Media/Mass Media:

Tendințe 2014 în TV:

2014 a fost anul în care ProTv a avut cea mai spectaculoasă grilă de toamnă, tăind din costuri.Anul în care, de altfel Antenele au preluat din aceste costuri.

2015 va fi  anul reality show-urilor: cooking, family și safari- un contraatac la adresa celor de la Antene.

De altfel, în 2015 atenția mult mai mică  va fi asupra producțiilor locale, gen Divertis Show.Singura producție locală care mai face performanță este “Las Fierbinți”.

Antenele au preluat masiv din oamenii de la ProTv, având pierderi de imagine, dar și de rating.Audințe au avut emisiuni vechi, marca Intact Group, de genul “Next Star” și “Te cunosc de Undeva”. Intr-un studiu făcut de Discovery s-a descoperit că încrederea în brand este cea mai importantă,  în timp ce conținutul creează brandul.

KanalD a fost lăsat să se descurce singur de către compania mamă Dogan, iar  la TVR în anul 2015 se vor vedea destul de multe mișcări.

La capitolul publicitate au fost cc 6.5milioane  de reclame, piața crescând, televiziunea fiind în continuare un canal media care încă are credibilitate.

Marile posturi comerciale continuă să atragă marii clienți, iar posturile de știri au rămas cu teleshopping-ul din cauza audienței îmbătrânite, dar nu foarte ușor de influențat pe cât se credea.

Valoarea pieței de publicitate  pe tv în România: 200 milioane de euro.

Product placement-ul rămâne o tendință normală, problema fiind însă supra expunerea.Teoretic nu ar trebui să fie atât de vizibil produsul sau brandul care face product placement.Un studiu făcut în SUA spune că acest tip de promovare se va întoarce împotriva respectivului brand, dar și asupra emisiunii/postului tv implicat.

În 2015 vom asista la o revenire în care Adrian Sârbu nu avea voie să fie în mediul Tv din cauza contractului cu ProTv, urmând ca anul viitor cel mai probabil, să reapară pe piață.

Tendințe  2014 în presa scrisă:

Principalele 4 ziare au vândut  55 000 de exemplare/zi.Click vinde 100.000 de ziare pe zi.Supraviețuirea ține de imaginația și creația celor din management și din redacție.

Tendința 2014  în radio: 

ProFm îl aduce pe Andrei Gheorghe înapoi, deși este pe punctul să fie vândut,  cel mai probabil celor de la RDS&RCS.
Cârcotașii s-au dus la Radio 21.

Tendințe 2014  în online:

Schimbare de semantică, online-ul arătând că acolo ne putem exprima, iar  jurnalist își poți face meseria: Gândul.Info, HotNews, Adevărul cu producția video.

Un spațiu care câștigă spațiu în 2015 :  mai mult conținut de calitate.

 

  • Dragoș Stanca, Partner Manager ThinkDigital Romania/Publicitate și publishing: 

Piața de media s-a globalizat agresiv, Facebook  și Google schimbând obiceiuri de consum: 33 de milioane de vizite pe FB, pe desktop în S1 și din Google, pe mobile.65 %  din piața de publicitate e pe Google, 15 % pe Facebook și 20% pe piața locală.

Conținutul apare din mediile online, chiar și pe tv.
Black market e important în continuare pe piață.
Automatizarea procesului de vânzare și de cumpărare cu ajutorul Google și Facebook .

Vom trece de la SEO(optimizarea din search), optimizare pentru trafic, la OAO (optimizarea audieței online), optimizare pentru audiență- va conta calitatea în dauna cantității,conținutul va fi în centrul atenției.

Conținutul trebuie să își merite banii, să fie dezirabil.
Publicitatea va trebui să nu mai arate ca o publicitate.

Online versus Tv: 

1.Actul consumului de media s-a schimbat, devenind activ.Producer+consumer devin Prosumer.
2.200 de h de content video urcat online în fiecare minut.
3.Industria TV încă livrează rezultate datorită faptului că este și foarte bine consolidată: 100 în online vs 1 în Tv.
4.Mobile este poarta de intrare în online: 2,8 milioane de useri pe zi.
5.Facebook devine un competitor real televiziunilor.
6.Payed content își face loc, subtil în mintea consumatorilor, chiar dacă Voyo.ro și AntenaPlay are câțiva subscriberi, fiind concepute ca platforme care livrează content premium.
7.Nu mai există mobile versus desktop, ci multiscreen: ecran mai mic, mai mare.

 

  •  Laura Barbu, Director, Brand & Marketing Communication, Vodafone Romania/Mobile

Totul este mobile astăzi: plățile sunt mobile, documentele sunt  în cloud, socializarea este în online.
Rețelele mobile ne susțin ritmul accelerat cu ajutorul 4G.
Petrecem 3 ore/zi pe mobile: comunicare, gaming, socializare.
Suntem multiscreen, aproape la același nivel cu cel la nivel global: 7h multiscreen, mobile fiind pe locul 2.
Tot mai mulți căutăm astăzi online și din mobil, smarthphone-ul fiind kitul nostru de supraviețuire.

Avem o aplicație pentru orice: 82% au descărcat o aplicație, iar 17 e numărul de aplicații downloadate.Mâine vom avea un video pentru orice: 83% dintre consumatori se uită la video, conținut ce va crește de 7 ori în următorii ani.

Mobile advertising: 95% observă reclamele pe mobil, deși piața nu este suficient valorificată, relevanța conținutului  fiind importantă.

Campaniile fac diferența când sunt activate și în online, și în offline: 74 % caută pe telefon după ce văd reclama la TV.Indiferent de targetul principal, tinerii sunt cei care verifică noutățile și tot ei le răspândesc, așadar trebuie să creăm conținut pentru ei, trebuie să inovăm, să fim pe mobil, să facem aplicații: astăzi suntem în recomandările tinerilor, mâine existăm.

Conținutul video are o rată de engagement de 4,5 ori mai mare decât cel non video, dar nu trebuie să subestimăm imaginile.

Trendul cu cel mai mare boom, dupa video pe mobil, este health&wellness pentru starea noastră de bine, de sănătate: aplicații care pot lua glicemia și trimite către doctorul de familie. bătrânii pot apăsa pe butonul de panică și chema salvarea.

Așadar, mobilul va avea un loc foarte important în viața noastră: human goes mobile, mobile goes human.

Principalele zone albe pentru marketeri: în zona de video să fie generat conținut de entertainment, sau de  “how to”.

 

  •          Răzvan Căpănescu, Chief Creative Officer,  Leo Burnett Group

Viitorul vine peste noi:

Content-ul va trebui creat fără a insinua publicitate, cum e în filmele de la Hollywood.

Publicitatea nu se va mai simți ca publicitate.

Brief-ul va deveni o  încercare de a furniza ce le place consumatorilor, iar agențiile vor suferi modificări la nivel oragnizațional: nu vor mai avea departamente, gen ATL, BTL, digital, ci vor livra skills-uri, iar fee-urile pentru idei vor crește.Așadar, agenția va deveni un partener, un singur punct de contact.Astfel că agențiile vor livra soluții, nu campanii mergând până la a recomanda crearea unei alte afaceri.

Multiscreen-ul ia naștere.

1 Comment

Post A Comment

error: Continutul acestui site este protejat prin leagea drepturilor de autor.