Cele 8 Legi ale Personal Branding-ului

Dacă tot suntem la Peter Montoya (vorbeam de el și de cartea lui în articolul trecut) mi s-a părut interesant de împărtășit că acesta a propus și 8 Legi ale Personal Branding-ului în cartea sa The Personal Branding Phenomenon.

Iată care sunt cele 8 Legi ale Personal Branding-ului:

                  1. Specializarea

Prima lege, Specializarea, vorbește despre cum un brand personal se construiește în jurul unei arii de specializare, fiind foarte important ca un brand să rămână simplu, evitând diversificarea în favoarea devenirii unui profesionist mai bun în aria deja aleasă.

Te poți specializa în mai multe feluri:

-(1) prin dezvoltarea unor abilități cum ar fi viziunea strategică, înțelegerea unor principii, comunicarea complexității;

-(2) prin comportament dezvoltându-ți abilitățile de conducere, energia pasională sau capacitatea de a asculta;

-(3) prin stilul de viață: poți alege să trăiesti pe o barcă sau să îți petreci mare parte din viață călătorind cu motocicletă;

-(4) prin misiune – asumându-ți și asistând la dezvoltarea oamenilor care-și vor  depăși așteptările proprii;

-(5) prin produs – futuristul care creează locuri uimitoare de lucru;

-(6) prin profesie – nișă într-o nișă – un coach de leadership care este  și psihoterapeut;

-(7) prin serviciu – „consultant” care lucrează ca director non-executiv sau interimar.

                  2.Leadership

A doua lege vorbește despre Leadership sau capacitatea de a conduce pe alții către o cale clară, bine definită, capacitatea de a influența, toate oferind o autoritate care aduce si popularitae prin capacitatea de a excela. Despre leadership cred că avem de învățat cu toții și de la evenimente de tipul #Live2LeadBacau.

                 3. Personalitatea

A treia lege scoate în evidență Personalitatea sau capacitatea fiecăruia de a fi autentic, real, uman. În acest context, Peter definește patru caracteristici în a fi uman: a fi conectat la, a fi fals, a fi pozitiv și a fi autentic.

                 4. Diferențierea

Diferențierea, care se va traduce la final într-un USP (unique selling proposition) are scopul de a crea o impresie puternică, dar și de a exprima unele aspecte din aria de specializare într-un mod în care ceilalți nu o fac, de a veni cu ceva diferit și memorabil.

                  5. Vizibilitatea

A 5 a lege, Vizibilitatea: brandurile personale trebuie să fie văzute într-un mod consecvent și repetat. Înainte de a deveni un brand personal, vizibilitatea este mai importantă decât abilitățile pe care le ai, așadar presupune multă muncă de promovare, dar și ceva noroc în a folosi toate resursele și oportunitățile pe care le ai.

                  6. Unitatea

Unitatea, a 6 a lege: în timp ce autenticitatea înseamnă a-ți trăi viața așa cum vrei tu, nefiind nevoit să fii condus către alte căi, unitatea vizează conducerea vieții private în acord cu personalitatea publică. Ca și exemplu, nu poți fi un leader foarte dur la muncă, dar să proiectezi că ești un părinte cald și iubitor în sânul familiei – unul sau altul nu este autentic și cele două nu sunt în unitate.

                  7. Persistența

A 7 a lege, Persistența: nu există o cale scurtă în a crea un brand personal. Deși multe par că apar peste noapte, ele sunt de fapt rezultatul multor ani de muncă și reziliență și încăpățânare. În acest context e bine de urmărit care sunt trendurile care nu fac bine unui brand personal. – recomandări, recenzii;

                  8.  Bunăvoința

Ultima lege, Bunăvoința: brandul personal trebuie văzut ca un produs secundar Sinelui. Sinele e cel mai important, și Sinele este cel care oferă din bunăvoință celor care îl urmează.

 

Personal Branding-ul este mai puțin despre self positioning și mai mult despre a crea încredere  în competența și abilitatea de a te mișca în domeniul tău de expertiză.

Personal Branding-ul nu trebuie să se refere la auto-promovare sau la înfrumusețarea ego-ului tău, nu este vorba despre falsificare sau despre a fi neautentic; nu este manipulativ și nu este nimic nou.

 

About the author: Alexandra Hustiu Bibire

După 15 ani de marketing și vânzare directă, am pornit pe drumul antreprenoriatului cu dorința nebună de a schimba ceva în stilul de comunicare și marketizare autohton, nutrind speranța că pot aduce valoare oamenilor, mediului de business local, și nu numai. Pentru misiunea pe care mi-am asumat-o, în calitate de strateg de marketing și Personal Branding, mă recomandă perseverența, empatia și creativitatea, iar analiza și strategia sunt punctele mele forte. Dar cel mai mult curajul. Pofta de evoluție. După ce am trecut prin toate etapele evolutive ale meseriei, de la specialist de marketig local la director de marketing național, mi-am înființat propia agenție de marketing, Brand&Build, prin care îmi doresc să sprijin la crearea și construirea de branduri durabile, consistente.

Leave a Reply

Your email address will not be published.